wELcOMe to mY sWeeT HoMe

((BISMILLAHIRRAHMANNIRRAHIM..))

My LoVeLy FaMiLy

Khamis, 3 Mac 2011

rendang ayam tua with nasi minyak hujan panas..

rendang ayamku..
hai...hari nie masak rendang ayam tua yg dh lama sgt t`ingin nk mkn..kalau guna ayam muda x sdap sgt ni smlm my hubby ade bli ayam tua so arini wat la rendang..msk pulak nasi minyak ujan pns mmg kna la..:)dtg la selera mkn bnyk ckit..haha..
msk ayam tua ni tu la yg lecehnya lama nk tunggu ayam tu empuk..tp x pe yg penting sodap..sodap la sgt..nk tau sedap x kna la try wat sndiri..hehe..
 ini respi RENDANG AYAM TUA..
bhn2:
semestinya ayam la-1ekor
bwg merah
bwg putih
serai-2btg(1dihiris n bland 1 lg dititik shj)
halia-agak2la eh..1cm k kot..hehe..
sedikit lengkuas
cili api -ikut nk pedas ke x..tp kalau pedas lg sedap
oleh krna td mase nk wat cili api x bnyk jd ade tmbh dgn sedikit lada kering..
1sudu rempah kari
santan-1biji kelapa agak2 pekat la..
kerisik-ambik ckit dlm 4sudu bsar dr 1biji kelapa td utk wat kerisik
garam
daun kunyit n daun limau purut-dihiris halus
sedikit air asam jawa
kpd yg suka ltak pak aji(perasa ajinomoto) dlm msakan so ltak la ckit ye,
mcm saya dr mmg azali x leh mkn pak aji tu so smua masakan
saya mmg xde la ye..
rendang ayam,nasi minyak ujan panas&kentang goreng
cara2:
blander bwg2,cili api,lada kering,1btg serai dihiris halus,halia n lengkuas..
panaskan minyak dlm kuali n tumis bhn2 kisar/bland td,masukkan 1 sudu rmpah kari n serai yg dititik..
tgu seketika agak2 dh naik bau masukkan ayam n air..so tunggula smpai ayam agak2 empuk..
pastu masukkan santan pekat  kacau seketika..
n then masukkan la kerisik,garam n air asm jawa
agak dh pekat masukkan daun kunyit n daun limau purut yg dihiris halus..
kacau sekejap..tutup api...siap..
inilah hasilnya...:)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...