wELcOMe to mY sWeeT HoMe

((BISMILLAHIRRAHMANNIRRAHIM..))

My LoVeLy FaMiLy

Khamis, 10 Mac 2011

kuih badak berendam..

inti kelapa
hai..erm dah berapa hari teringin nak makan kuih badak berendam nie..baru hari nie dapat buat..tapi tu la agak kurang memuaskan jugak sebabnya warna asalnya warna hitam ala2 mcm kelabu gitu tp disebabkan tepung pulut hitam xde tu yg jadi la warna sperti di pic..huhu..bukan x cari tepung pulut hitam tu tp berapa buah kedai gi semuanya xde..:( resepi kuih badak berendam..
bahan2:
mula2 wat inti kelapa dulu tau..
utk inti guna kelapa agak2 muda ckit-1biji(diparut)
gula merah-4sudu besar
gula pasir-3sudu besar
daun pandan-2helai
cara2:
masukkan je semua bahan2 tadi dlm kuali kacau sehingga rata letak garam ckit & letakla air ckit..
kacaula sampai agak2 pekat rasa manisnya kalau kurang manis tambah gula..kalau blh intinya biar betul2 manis baru sodap..hehe..
sudah siap tutup api..angkat & sejukkan..
kuih badak berendam

ini untuk wat santannya..
perah santan dari 1 biji kelapa wat pekat2 santannya..
kalau pekat la sedap..
pastu masukkan santan dlm kuali masak atas api sederhana kacau sentiasa supaya tak pecah minyak..letak garam agak2 berasa la senang cakap secukup rasa:)
agak2 dah nak masak santannya letak la dlm 1 sudu kecil tepung jagung utk pekatkan lg kuah kalau dah cukup pekat x letak pun x pe..
ikut suka la ek kita wat dia..hehe...
dah masak santan tutup api,letak dalam bekas..
lastly wat utk tepungnya pulak..
bhn2:
tepung pulut-3cawan
air-1 1/2 cawan
cara2:
mula2 ambik periuk masukkan air dlm 1liter pastu didihkan ye..
lepas tu barula
 bancuh tepung dgn air gaul rata smpai bersih x melekat tepung kt tangan/jadi doh gitu la..
dah tu ikut la nk letak pewarna ke ape..sepatutnya letak la sedikit tepung pulut hitam tp dah xde,bahagi kpd 2 bhgian 1biar color
 asal & 1 lg letak la pewarna hijau..
pastu ambik tepung sikit letak inti kelapa wat la bentuk lonjong mcm di pic..ikut sukala nk wat bentuk mcm mane pun kan..
kuih nie sama je mcm nk wat kuih koci cuma x la nk balut dgn daun pisang cuma kuih nie kena mkn dgn santan..
lepas dah bentuk2kan masukkan la dlm periuk yg mula2 td dah didihkan..pastikan air dah m`didih baru masukkan tepung yg dh di bentukkan td tau..bila tepung td dh timbul baru angkat dan masukkan la ke dlm santan yg dh di masak td..
wat la begitu 1 per 1 sampai siap..sudah siap sedia untuk di ngap..haha..
ok ini je la..tgk mcm leceh je kan tp senang je nk wat..
cuba ye kawan2..;)

Selasa, 8 Mac 2011

air jimie asmara..

hai..pelik je kan ade lak nama air nie jimie asmara..
hehe..entahla aku pun tak tau lak ape nama air nie tp dah org kate air jimie asmara ye la kot..kt sini aku nak kongsila macam mane nak buat ibu air jimie asmara nie.air nie warna hijau memang sedap sgt air nie..
sesuai la nak wat mase raya untuk hidang dgn tetamu2 yg dtg rumah..
dh 2 kali b`turut2 bila dekat nak raya mesti wat ibu air nie..
tp sorryla tak de picture lak nk letak kt sini..nak tau kena wat ye..
ok nie bahan2nya:
  gula-3kg
  2000ml/2liter-air
  oren sunquick-1botol(yg harga 1botol tu rm:4.80)
  esen pisang-1botol
  pewarna hijau-1botol
cara2nya:
  masukkan air dalam periuk didihkan..
  pastu masukkan gula,kacau rata biarkan sampai gula hancur..
  pastu letakkan oren sunquick & pewarna hijau..
  kacau rata n biar la sampai masak..agak2 la dlm 5 minit ke..
  pastu tutup api baru la masukkan esen pisang..
erm bau dia harum semerbak 1 rumah lepas letak esen pisang..
tu yg rasa air nie sedap..hehe..tak caya nanti try la buat ye kwn2..
erm nanti bila dah sejuk masukkan dlm botol simpan dlm peti ais..
nie ibu air tau nak minum kenala bancuh dgn air masak..jgn minum gitu je x pasal2 kena kencing manis lak..haha..
ok kawan2 selamat mencuba pasti memuaskan hati..:)

kepala siakap sweet sour

hai...my lunch today siakap sweet sour..:)
tp masak kepala ikan je..coz tu je yg ade kan..hehe..

siakap sweet sour

kt cni saje je nak kongsi resepi yg aku wat nie..:)
sebab simple je rasa pun ok la not bad..haha..
ok bahan2nya:
kepala ikan siakap
cili kisar/cili boh-1sudu besar
bawang besar-2labu(dihiris bulat)
bawang putih-2ulas(dihiris halus)
halia-1cm(dihiris halus)
sos cili-1sudu besar
sos tomato-1sudu besar
sos tiram-sikit je
kalau ade tomato letak 1biji dipotong dadu tp td xde tomato tu yg x letak..jd perah kan la dgn limau kasturi je 1 biji..
sedikit gula
garam tgk pd keadaan tp kalau dh masin jgn letak sebab sos tiram sudah agak masin..
cara2:
mula2 lumurkan kepala ikan dgn 1 biji telur & letak sedikit tepung jagung pastu panaskan kuali letak minyak masak goreng ikan td sehingga garing..
pastu angkat  tumis bhn2 yg dihiris td letak cili kisar biar smpai naik bau masukkan la sos2 td..
letak sedikit garam,gula kacau rata...siap..
tutup api,curahkan la atas ikan yg sudah di goreng td..
sedia untuk di hidang makan dgn nasi panas2..

Ahad, 6 Mac 2011

mee rebus simple..

hai..hai..
erm lagu tulus dr kumpulan radja..
tak leh tol dgr lagu nie t`ingat lak zaman2 b`cinta dgn my hubby..hehe..mulalah tu nak jiwang2..haha...
mee rebus simple

inilah mee rebus yg paling simple for breakfast yg senang sgt nak wat..utk orang2 sakit,demam dalam pantang pun boleh nak makan..sebab tak guna minyak..
bhn2:
mee kuning-ikut la nak bnyak mane
bawang merah-3ulas(dihiris2)
bawang putih-2ulas(dihiris2)
nak pedas hiris2 la cili api/blh jugak letak lada hitam..
air
sawi
sosej(sbb itu je yg ade)boleh je nak letak fishball,fishcake dan ape2 je la nak letak..
telur-2 biji
kiub maggi ayam
sedikit garam
cara2:
letak air dlm periuk biar mendidih pastu campak je la bawang2,lada yg dihiris2 td dgn batang sawi..kalau nak bg anak2 mkn x yah la letak lada..biar seketika letak la sosej/bhn2 lain yg nak letak & masukkan mee kuning & sawi..letak garam secukup rasa & pecah2kan kiub kacau rata...pastu pecahkan telur 2 biji..biarkan sekejap agak2 telur dah masak tutup api..sedia untuk dihidang...yummy..yummy..:)

sambal telur rebus dan ikan bilis goreng

sambal telur rebus+ikan bilis goreng
hai u all...;)
ini je la lauk for lunch today..
simple tp bolehla..
actually nak masak kari tp bila dh siap rebus telur baru perasan santan lak tak de..
mcmane nak wat kari kalau tak de santan kan..
tu la di sebabkan telur dah siap rebus dtgla la idea nak wat sambal pulak..
kalau telur gitu je mcm x best je so goreng la ikan bilis..
inilah hasilnya..:)
resepinya senang & simple je..
bhn2:
telur-ikutla nak berapa biji nak yg nie utk 4 biji telur je..
ikan bilis-agak2la eh...
bawang merah/kcik-4ulas(ditumbuk)
bawang putih-2ulas(ditumbuk)
cili kisar/cili boh-dlm 3sudu besar ikutla nak pedas ke tak..
sedikit garam
sedikit gula
cara2:
telur direbus dahulu pastu buang kulit dan di goreng
lepas dah goreng telur angkat dan goreng pulak ikan bilis..
lepas dh goreng ikan bilis angkat tumis la bawang2 yg di tumbuk td..
dah naik bau masukkan la cili boh..
tunggu sampai pecah minyak atau lada tu masak letak la gula & garam sikit/secukup rasa..pastu masukkan la telur & ikan bilis yg dah di goreng tadi..gaul/kacau rata seketika..tutup api..siap..
selamat mencuba..:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...