wELcOMe to mY sWeeT HoMe

((BISMILLAHIRRAHMANNIRRAHIM..))

My LoVeLy FaMiLy

Khamis, 10 Mac 2011

kuih badak berendam..

inti kelapa
hai..erm dah berapa hari teringin nak makan kuih badak berendam nie..baru hari nie dapat buat..tapi tu la agak kurang memuaskan jugak sebabnya warna asalnya warna hitam ala2 mcm kelabu gitu tp disebabkan tepung pulut hitam xde tu yg jadi la warna sperti di pic..huhu..bukan x cari tepung pulut hitam tu tp berapa buah kedai gi semuanya xde..:( resepi kuih badak berendam..
bahan2:
mula2 wat inti kelapa dulu tau..
utk inti guna kelapa agak2 muda ckit-1biji(diparut)
gula merah-4sudu besar
gula pasir-3sudu besar
daun pandan-2helai
cara2:
masukkan je semua bahan2 tadi dlm kuali kacau sehingga rata letak garam ckit & letakla air ckit..
kacaula sampai agak2 pekat rasa manisnya kalau kurang manis tambah gula..kalau blh intinya biar betul2 manis baru sodap..hehe..
sudah siap tutup api..angkat & sejukkan..
kuih badak berendam

ini untuk wat santannya..
perah santan dari 1 biji kelapa wat pekat2 santannya..
kalau pekat la sedap..
pastu masukkan santan dlm kuali masak atas api sederhana kacau sentiasa supaya tak pecah minyak..letak garam agak2 berasa la senang cakap secukup rasa:)
agak2 dah nak masak santannya letak la dlm 1 sudu kecil tepung jagung utk pekatkan lg kuah kalau dah cukup pekat x letak pun x pe..
ikut suka la ek kita wat dia..hehe...
dah masak santan tutup api,letak dalam bekas..
lastly wat utk tepungnya pulak..
bhn2:
tepung pulut-3cawan
air-1 1/2 cawan
cara2:
mula2 ambik periuk masukkan air dlm 1liter pastu didihkan ye..
lepas tu barula
 bancuh tepung dgn air gaul rata smpai bersih x melekat tepung kt tangan/jadi doh gitu la..
dah tu ikut la nk letak pewarna ke ape..sepatutnya letak la sedikit tepung pulut hitam tp dah xde,bahagi kpd 2 bhgian 1biar color
 asal & 1 lg letak la pewarna hijau..
pastu ambik tepung sikit letak inti kelapa wat la bentuk lonjong mcm di pic..ikut sukala nk wat bentuk mcm mane pun kan..
kuih nie sama je mcm nk wat kuih koci cuma x la nk balut dgn daun pisang cuma kuih nie kena mkn dgn santan..
lepas dah bentuk2kan masukkan la dlm periuk yg mula2 td dah didihkan..pastikan air dah m`didih baru masukkan tepung yg dh di bentukkan td tau..bila tepung td dh timbul baru angkat dan masukkan la ke dlm santan yg dh di masak td..
wat la begitu 1 per 1 sampai siap..sudah siap sedia untuk di ngap..haha..
ok ini je la..tgk mcm leceh je kan tp senang je nk wat..
cuba ye kawan2..;)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...